JukkaTuunanen Karjalasta Kajahtaa

Suomalaiset separistit

Tämän päivän sanastoon on tullut sana separistit. Erityisesti Ukrainan tilanne on johtanut sanan käyttöön. Keitä ovat separistit? Separisteista on tullut yleisessä mielipiteessä rikollisia, bandiittoja, mafiamiehiä ja valtakunnan hajoittajia. Olemmeko itse unohtaneet omat separistimme. Suomen ja Ukrainan nykykehityksellä on yllättävän paljon samankaltaisuutta. Katsotaanpa mites asiat Suomessa kehittyi.

!800-luvulla maassamme alkoi voimakas fennomaani-liike,  joka pyrki tekemään Suomesta itsenäisen valtion. Ensin piti syrjayttää laillinen esivalta ja sitä Eugen Schauman teki aseella murhatessaan Bobrikovin.  Näin Maiden-aukion tapahtumat alkoivat Suomessa.  Murha johti yleiseen kansalaistottelemattomuutteen. Tuohon separistiryhmään kuuluivat mm. kuuluisat taiteilijamme Lönnrot, Topelius, Runeberg etunenässä. Sittemmin joukkoon liittyi Sibelius, Suomen kirkko, yliopistot ja myöhäisessä vaiheessa poliitikot. Snellman ja Svinhuvud  olivat poliitikkojen kärkeä. He olivat suomalaisia separisteja, siis hajoittajia, rikollisia, mafiamiehiä nykyisen mediatulkinnan mukaan.

Mitä sitten tapahtui. Svinhuvud ajoi kesällä 1916 itsenäisyyttä, mutta vain osa poliittisista ryhmistä kannatti asiaa. Kun Venäjän vallankumous alkoi, Svinhuvud katsoi ajan koittaneen. Suomen senaatti laati itsenäisyysjulistuksen ja jätti sen eduskunnalle. Eduskunnassa se hyväksyttiin porvariäänin 100-88 sosiaalidemokraattien äänestäessä vastaan. Haluamme liittyä EU:iin, emmekä pysyä Venäjä-liitossa äänestettiin Ukrainassa. Suomessa SDP vastusti maamme itsenäisyyttä. Kylvettiin siemen kevään 1918-tapahtumiin.  Mitäs nämä Suomen pääseparistit seuraavaksi tekivät.

He läksivät hakemaan itsenäisyyden tunnustamista Venäjältä (Krimiläiset Putinilta), jossa valtaa piti vallankumouksen tehneet bolsevikit. Muistatko miten Putin sai valtansa? Siten, että hän armahti Boris Jeltsinin ja hän nimitti Putinin vt-presidentiksi. Ei siis vaaleja.  Valta siirtyi lahjana. Suomen itsenäisyyden tunnustamista haettiin joukolta, joka oli syrjäyttänyt laillisen esivallan väkivallalla. Heitäkään ei oltu valittu vaaleilla. Tämä "sotilasjuntta" tunnusti Suomen ja sen jälkeen alkoi maassamme ennennäkemätön veljesviha. No itsenäisyys tunnustettiin pikkuhiljaa naapurimaissa ja itsenäisen valtion aika voi alkaa.

Nyt Ukrainasta vähän väliä sanotaan, onko Krimin siirtyminen Venäjään laillinen, onko Itä-Ukrainan tapahtumat laillisia kansanäänestyksineen, mitä meidän, EU:n , Naton ja Venäjän tulee tehdä? Jos kaikki nuo kysymykset olisi esitetty vuonna 1917 ei Suomikaan olisi todennäköisesti tämän ajan mittapuulla mitattuna itsenäinen valtio eikä siitä olisi sitä tullut, ainakaan 1917. 

Vain harva suomalainen poliitikko muistaa omaa itsenäistymisen alkuaikaa ja siksi suut puhuvat mitä sylki tuo tullessaan. Vaaditaan demokratian toteutumista. Mikä on demokratia? Miten demokaratia totetui Suomen itsenäisyyden julistamisen yhteydessä. Kuinka moni valtio on syntynyt ihan aikuisten oikeesti demokraattisesti. Ukrainan kohdalla paistaa, kuten Paavo Väyrynen on todennut, yksi media totuus. Onko se ainoa totuus, jää nähtäväksi. Mutta se on varmaa, että historia toistaa itseään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Ymmärränkö oikein että separatisti ovat maan sisällä toimivia (erimielisiä,) eri vieraan vallan etnisiä ihmisiä. Etninen vähemmistö,- tai enemmistö.

Separastit ovat tietysti separatisteja siitäkin huolimatta vaikka olisivat rauhantahtoisia.

Separasteiksi ei tässä mielessä voida laskea perussuomalaisia, jotka ovat kovin erimielisiä vähän kaikesta. Yhtälailla esimerkkinä persut voisivat asettaa maan sekasorron tilaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onhan Suomessa ruotsinmielisiä separatisteja. Heidän agendansa ei kylläkään aja itsenäistymistä vaan etuoikeuksien jatkamista. Harvalla näistä on mitään tekemistä Ruotsin kanssa, mutta etuoikeudet kelpaavat pelkän opiskellun kielen perusteella.

Jukka Laine

Eurovastaiset ovat separatistejä ?

Toimituksen poiminnat