JukkaTuunanen Karjalasta Kajahtaa

Verosuunnittelu jäihin!!

Vapun aikana juttelin oman kotipaikkakuntani Vappujuhlien puhujien kanssa. Kaikki kolme puhujaa vaativat verosuunnittelijat linnaan, ankaria sakkoja, pakkotyötä, ja rutkia veronkorotuksia. Ja onhan se todella kauheaa, että jotkut kiertävät veroja.

Juttelin sitten kahden puhujan kanssa. Kun näin Itä-rajan läheisyydessä asutaan, oli pakko kysyä puhujilta käyvätkö he ostamassa Venäjältä bensaa ja tupakkaa. Nythän sitä vielä saa tuoda toukokuun loppun kartongin joka bensakeikka. Ja myönteisiä vastauksia tuli. Kun sitten kysäisin Viron viinarallista ja taxfree  kaupoista, oli jo naamat vakavana. Kerroin kummallekin, että millaisen rangaistuksen saatte, kun laillisin keinoin välttelette alkoholi-, viina-, polttaine-, ja tupakkaveroja? On helppo vaatia toisia tilille, ja samaan aikaan itse kiertää veroja sen kun vain ehtii.

On aivan selvää, että yksittäisen ihmisen saama verohyöty bensasta, viinasta tai tupakasta on mitätön kymmenien miljoonien veroparatiisirahojen rinnalla, mutta kansantaloudellisesta sillä voi olla jopa suurempi merkitys. Pelkästään Virossa käy 2 miljoonaa suomalaista joka vuosi. Jos jokainen vaikka saa vuosittain 50 e viinaverossa  alennusta, merkitsee se 100 miljoonaa vuodessa. Bensaverosta menetämme vähintään saman verran, ja tupakkavero liennee muutamia miljoonia. Samaan aikaan mm. valtion alkoholiveron tuotto on vain 1,4 mrd, kun se vielä vuosikymmenen sitten oli 400 miljoonaa enemmän. Alkoholin aiheuttamat haitat oli viime vuonna 4.6 mrd ja pelkästään krapuläpäivät maksoivat 1 mrd. 

Kun vielä kysäisin puhujilta ay-liikkeen verottomista osaketuotoista, tuli kummallekin puhujalle kovin kiire lähtemään seuraavaan paikkaan. Olen siis edelleen sitä mieltä, että  veroparatiisit on tukittava ja samaan aikaan on katsottava myös muutakin laillista veronkiertoa. Ymmärrän, että emme voi sulkea rajoja ja estää kauppaa, mutta ehkäpä asennneilmaston muuttamisella voitaisiin tehdä jotain.

Kierrätä veroeurosi kotimaassa, lisäät hyvinvointia.  Se alkaa sinusta ja minusta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

'' kolme puhujaa vaativat verosuunnittelijat linnaan, ankaria sakkoja, pakkotyötä''

Kuka sitten maksaa verot, kun ne on linnassa?

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Sitten nähdään nälkää yhdessä, mutta hei ainakin kaikki näkevät nälkää tasavertaisesti ja tuloeroja ei käytännössä ole ollenkaan.

Pekka Iiskonmaki

#2
Ei verojen maksajalla ole mitään hätää, vaan niiden saajilla. Eräs liiketuttavani oli linnassa vuoden ja kehui sitä elämänsä parhaaksi ajaksi.

Ei ollut kiire aluksi lainkaan, mutta joutui sitten toisella puolikkaalla auttamaan vankilan johtajaa hänen tehtävissään. Se rupesi jo tuntumaan työltä.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Kuuluu sarjaan , tehkää niinkuin minä sanon, ei niinkuin minä teen.

Tuohon samaan sarjaan kuuluu myöskin nettiostokset ulkomailta, niitä taisi olla pari vuotta sitten 4 miljardia, tänään varmaan enemmän. "verosuunnitteluahan" tuokin on ja oman edun katsomista, aivan samalla tavalla kuin jotkut yrittäjät tekevät, eli merkittävä määrä veroeuroja tuossakin jää Suomeen tulematta.

Kun verosuunnittelua, joita yritykset tekevät - vaikka aivan laillisestikin- pidetään ellei rikollisena, niin ainakin hyvin epäisänmaallisena, niin aivan samaahan me kuluttajat teemme. Jos tuomita halutaan, niin molemmat pitäisi, eikä pelkästään yritysten/yrittäjien tekemä.

Toimituksen poiminnat