JukkaTuunanen Karjalasta Kajahtaa

Mitä se on?

Aikanaan Martti Luther selitti käskyt ja laittoi niihin ohjeen: mitä se on. Tänä päivänä mediassamme vilisee sanoja ja sanontoja, joita kukaan ei selitä ja yllättäen huomaamme, että me käytämmekin juuri noita selittämättömiä sanontoja. Tämän vaara on se, että emme itseasiassa enää tiedä mistä puhumme. Aloitetaan muutamalla sanalla ja mitä se tarkoittaa.

Paperiton siirtolainen = laittomasti maassa oleva henkilö. Etenkin Yhdysvalloissa tämä on erittäin kuuma peruna. Maassa on joidenkin arvioiden mukaan jopa 10 miljoonaa laitonta maassa olevaa henkilöä.  Kun me siis puhumme paperittomista siirtolaisista, puhumme laittomasti maassa olevista henkilöistä. Meillä Suomessa on tällä hetkellä jopa 5.000 paperitonta siirtolaista. Kukaan ei tunnu tietävän missä he ovat ja mitä he tekevät. Poliisi varmaan koettaa poistaa heitä maasta muiden kiireiden ohella. 

Ovatko paperittomat siirtolaiset siis meille tai USAlle  hyvä vai huono asia. Median mukaan he ovat USA:ssa heikompia, syrjittyjä ja jopa vainottujakin. Katsellessani Ylen lähetyksiä saan sellaisen käsityksen, että yli 20-30 USAssa laittomasti oleva, on kunnon kansalainen. Hänellä on perhe, lapsia, lapsenlapsia, heidätkö pitää heittää ulos USA:sta. Kukaan ei vaan kysy, miksi noita papereita ei ole laitettu kuntoon noiden vuosien aikana. Ehkäpä siksi, että silloin alkaisi yhteiskuntaan osallistuminen esimerkiksi verojen maksuna. Katsotaan nyt, miten Suomessa 20 vuoden kuluttua asiasta puhutaan.

Populisti = eri mieltä vallitsevan käsityksen kanssa. Media leimaa jokaisen, joka uskaltaa arvioida kriittisesti EU:ta, spn-avioliittoa, maahanmuuttoa, valtion velanottoa ja eutanasiaa populistiksi. Kaikki, jotka ovat siis  pienen vähemmistön ajamien asioiden kanssa eri mieltä, ovat populisteja. Yle ja monet muutkin maamme mahtimediat eivät juuri sanallakaan kertoneet suuresta koko EU alueella tehdystä mielipidekyselystä (Chatham House). Tuon kyselyn tulos oli tyrmäävä: valtaosa eurooppalaisista haluaisi rajoittaa maahanmuuttoa ja etenkin islaminuskoisista maista. Onko siis populismismia olla enemmistön kanssa samaa mieltä. Entäpä eutanasia. Suurin osaa lääkäreistä vastustaa sitä, lähes kaikki  terminaalihoidossa työskentelevät hoitajat vastustavat sitä, mutta pieni vähemmistö täysin ulkopuolisista kannattaa. On siis populismia olla enemmistön kanssa samaa mieltä. Entäpä tämä spn- avioliitto. Maassamme on noin  2300 rekisteröityä parisuhdetta. Avioliittoja on  reilu miljoona. Siis on populismia vastustaa erittäin pienen vähemmistön ajamaa tai heitä koskevaa asiaa.

Konservatiivi = vanhoillinen, vanhan aikainen. Jos joku haluaa noudattaa periaatteita tai vanhoja tapoja on hän konservatiivi, taantumuksen äänitorvi. Suomen kaksi tunnetuinta konservatiivia ovat Päivi Räsänen ja Mika Niikko. (kiitos heille) Mutta kun EK sanoo, että se ei voi enää sääntöjensä takia olla osapuolena työehtosopimuksissa, Antti Rinne (edistyksellinen, taantumuksen vastustaja) jyräyttää: nyt riittää. Suomessa on aina ollut kaiken kattavat työehtosopimukset ja siitä pitää pitää kiinni kynsin ja hampain tai muuten ei hyvä seuraa. Siis edistyksellinen, taantumuksen vastustaja onkin suuri konservatiivi. Hän vaatii, että sen 30% johonkin ay-liikkeeseen kuuluvan on saatava määrätä, millä ehdoilla ne 70% mihinkään ay-liikkeeseen kuulumatonta saa työtänsä tehdä. Mutta sitähän ei saa saa ääneen sanoa.

Vapaakauppasopimus = vapaa tavaran ja pääoman liikkuvuus. Viime syksy oli erikoinen aika koko maailmassa. USA ja EU neuvottelivat vapaakauppasopimuksesta. Ympäri maapalloa oli erittäin laajoja mielenosoituksia tuota TTIP sopimusta vastaan. ”Emme halua vapaakauppa-aluetta, se vahingoittaa maatamme” julistivat Suomessakin marsseihin osallistuneet ja monet kansanedustajat. Kas kummaa, tammikuussa tapahtui ihme; Donald Trump sanoi, että nämä neuvottelut pannaan jäähylle ja jo olemassa olevat neuvotellaan uudestaan. Mitä nämä TTIP vastustajat nyt sanoivat: tuo on karmeaa protektionismia. Niin ei saa tehdä. Vapaakauppasopimus oli pahasta, niin olisihan nyt pitänyt iloita, että se meni nurin.

Näillä muutamalla sanalla halusin vain kertoa, mitä me ajatellaan loppujen lopuksi. Ohjaako ajatteluamme sitenkin iso veli-ajattelu, vaan haluammeko sittenkin olla populisteja ja ajatella ihan omilla aivoillamme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Voi asioita ajatella noinkin yksinkertaisesti,mutta ei se silti totuutta niistä tee.

Toimituksen poiminnat