JukkaTuunanen Karjalasta Kajahtaa

Kuntavaalien kuuma peruna

 

Olen seurannut melko tiiviisti kuntavaalien puheita ja painotuksia, kierrellyt turuilla ja toreilla. Yhden asian olen pannut merkille: ehdokkaat eivät näytä tietävän, ymmärtävän tai edes hiukkasen tajuavan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. No mitä se tulevaisuus tuo?

Sote-uudistus on  maamme itsenäisyyden ajan suurin uudistus. Sen kuningasajatus on , että ihminen saa saa samalta luukulta kaikki terveyteen ja sosiaalitoimeen liittyvät palvelut. Tähän kuningasajatukseen kuuluu ihmisen valinnanvapaus. Hän pystyy päättämään, käyttääkö julkisisia (verorahoilla ylläpidettäviä) palveluja vai yksityisten yritysten tarjoamia palveluja. Palvelusitoutumus palvelun tuottajaan tehdään lakiehdotuksen  mukaan yhdeksi vuodeksi kerrallaan. 

Kaikkien kuntien terveys-ja sosiaalitoimien työtä varjostaa älyttömän iso byrokratia. Hallinnossa työskentelee 30-40% koko henkilöstöstä. Kaikki asiat viedään portaalta toiselle ja kaikki päätöksenteko on hidasta, jäykkää ja jopa ihmisen unohtavaa. Se mitä nyt kunnissa pitäisi tehdä, olisi suuri hallinnonuudistus. Mutta mutta ketkä sitä vastustavat: kunnanvaltuustot ja puolueet. Puolueen jäsenkirja on taannut pikkupomon paikan hallinnossa. 

Jos tuota kuntien hallintohenkilöstön määrää verratan vaikkapa suomalaiseen pörssiyhtiöön, joka tuottaa palveluja kotimaan lisäksi ulkomailla, on kunnissa hallintohenkilöstöä jopa kolminkertainen määrä. Yksi Suomen suurimmista terveysalan palveluja tuottavassa yrityksessä Attendon Oy:ssa on työntekijä, aluejohtaja ja yhtiön toimitusjohtaja. Ei mitään väliportaan pikkuviskaaleja.  Siinä olisi kunnille mallia.

Jos ihminen valitsee yksityisen palveluntuottajan, häviää "kuntamonopolista" asiakas. Kun asiakkaita lähtee riittävästi, huoleksi jää, mitä ihmettä ne ihmiset tekee kuntien palvelupisteissä. Omassa kotimaakunnassani on tämän vuoden alusta kokeiltu Sotea Siun Sote- järjestelmän mukaisesti. Kaikki palaute ihmisiltä on ollut pääosin kielteistä: hoitoketju katkeaa, mielenterveyspalvelut ovat 3-6 viikon jono päässä, kotiuttaminen hoitolaitoksista ontuu ja jonot eivät ole lyhentyneet. Eräskin ystäväni joutui tammikuussa pallolaajennukseen. Hoito onnistui hyvin. Hänelle sanottiin, että lumitöitä ei saa tehdä eikä nostella mitään raskasta. Hän kysyi, mistä voin saada apua lumitöihin. Luvattiin ottaa yhteyttä. Nyt on maaliskuun loppu, ja soittoa ei ole kuulunut. Näin julkinen sektori huolehtii asiakkaistaan. Luuletko, että yksityinen palveluntuottaja jättäisi asian tuollaiselle tolalle?

Kunnissa on siis aloittettava heti uuden valtuustokauden alkaessa hallinnon uudistaminen ja tyhjänpäiväisten hallintoportaiden purkaminen. Nuo ihmiset on saatava palvelemaan ihmisiä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Suosittelen opintomatkaa Tanskaan ennen byrokratian kevennystalkoita.

Toimituksen poiminnat