JukkaTuunanen Karjalasta Kajahtaa

Vaalikommentoinnin juhlavuosi

Itävallan ja Saksan vaalit ovat puhuttaneet. Saksassa Merkel sai Ylen mukaan vaalivoiton. Tosiasiassa edellisissä vaaleissa CDU sai 19 miljoonaa ääntä ja nyt syyskuussa 14 miljoonaa, siis varsinainen voittohan se oli. Ääniosuus putosi reilusta 33% 26%:iin. Samaan aikaan Itävallassa nuori ja kokematon, kivan näköinen (todennäköisesti mies, sillä eihän nyt enää saa sanoa näkemänsä perusteella) sai Itävallan Kansanpuolueelle  lähes 8 % vaalivoiton (31,4% kaikista äänistä)  ja 1,4 miljoonaa ääntä, Vapauspuolue sai 1,1 miljoonaa ääntä. Yhteensä he saivat 111 paikkaa 183 paikkaiseen parlamenttiin. Kun tähän Euroopan varsinaiseen vaalivuoteen lisätään Ranskan presidentinvaalit ja Hollannin parlamenttivaalit, on vaalikommentaattoreilla ollut kiire. Tässä muutama "poimittu" kommentti Itävallan vaaleista Ylen ja HS konsernin tyyliin, joita ei koskaan kuultu tai nähty.

• "Virheä Naru" lehti toteaa Itävallan vaalituloksesta seuraavaa: vaalitulos on lähes toisinto Haaviston ja Niinistön toisen kierroksen tuloksesta viime presidentin vaaleissa. Haavistohan hävisi vain niukasti Niinistölle (vain 900.000 äänellä). Nyt sama trendi jatkui Itävallan vaaleissa: Itävallan vihreät  on selvä vaalivoittaja. (tottahan se onkin, koska puolue hajosi ennen vaaleja, kirjoittajan huomautus)

• KLO 21.05 Ylen nimetön tiedetoimittaja: "Nämä vaalit avasivat ihmisten kielenkannat. Sellaisetkin ihmiset alkoivat puhua politiikkaa, joita se ei kiinnostanut aiemmin paskaakaan."

• Muusikko Juotos "Tämä on suuri moniarvoisuuden muutos Itävaltalaisessa politiikassa. Mun ei ole koskaan ollut näin helppo hengittää kuin tänään."

• Ulkomaantoimittaja Rauli Anneli Mäkinen välitti ex-politiikon Jaakko Siiraisen terveiset: "Kurzin menestys on suuri suvaitsevaisuuden voitto. Nyt nähdään, että nationalismi on hyvä asia."

• Ismo Soinilehto: "Tämä on nationalistien toiseksi paras vaalitulos maailmassa koskaan.  Paras oli Le Penin saama kannatus Ranskan presidentin vaaleissa. Itävallan politiikka ei palaa tämän jälkeen ennalleen, hienoa!"

Minua huolettaa kaksi asiaa. Toinen on se, että valtamedia tekee tarkoitushakuisesti vääriä ja vääristeltyjä uutisia ja toiseksi meille valehdellaan. Eräs kuuluisa mies aloitti 1930 vääristelevien uutisten teon ja lopuksi vielä kertoi valheen, joka oli tarpeeksi suuri. Emmekö ole oppineet mitään? Minun on erittäin vaikea ymmärtää, miksi suuret mediatalot syöttävät kansalle potaskaan. Sitäkään en ymmärrä, miksi ihmeessä Suomessa ei vaadita media ilmoittamaan toimittajiensa polittiset kannat esille, kuten esim Ruotsissa ja miksi median ei tarvitse kertoa kenen asialla se on. Ennen vanhaan meillä oli kokoomuksen, demareitten ja keskustan tiedotusvälineet, Repo-radio ja nyt "nimettömänä pysyvän lähteen"media.

Saa nähdä vielä, kuinka tulevia presidentin vaaleja manipuloidaan. Jo nyt media väittää Niinistön suurta kannatusta epädemokraattiseksi. Siis kansan tahto on epädemokraattinen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Milloinkahan kansainvälinen olympiakomitea hyväksyy vaalikampanjoinnin olympialajiksi?

Se voisi edesauttaa kansainvälisesti vaalien mieltämistä yleiseksi kansanhuviksi, jolla ei ole sen kummempaa merkitystä.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Jukka suosittelen siirtymistä vaikka tanskalaisten lehtien lukemiseen esim. Jyllansposten tai Politiken pari esimerkkiä mainiten. Ne vielä uutisoivat suht. suoraan ilman vääristäviä linssejä.
Kun luet netistä, voit googeloida siedettävän käännöksen. Uskaltaisin väittää, että jopa puutteellisesti käännettynä mainitsemieni lehtien uutiset voittavat meikäläisen "fake news"- annin.

Toimituksen poiminnat