JukkaTuunanen Karjalasta Kajahtaa

Katalonia vs Krim

Olemme jälleen todistaneet kansannousun. Katalaanit haluavat pois Espanjasta. Syitä on varmaan monia, enkä edes lähde arvuuttelemaan painavampia. Mutta Katalonian ja Krimin kansanäänestyksissä on samankaltaisuutta.

Aikoinaan Nikita Hruštšov antoi Krimin Ukrainalle ikään kuin suosionosoituksena, huomenlahjana hyvästä avioliitosta,  Ukrainan solidaarisuudesta Neuvostoliittoa kohtaan. Katalonian historia on monelta osin samankaltainen. Aikoinaan itsenäinen, sitten kreivien hallitsema ja avioliiton kautta osaksi Espanjaan liitetty. Itsehallintoalue menetti siis itsenäisyyden naimakaupan myötä.

Merkillepantavaa on myös EU:n ja Naton kannanotot kummassakin tapauksessa. Kansojen keskellä järjestetään vaalit ja kansa haluaa itsenäisyyden. Siis se oli Krimin ja Katalonian kansalaisten tahto. Tämä demokraattinen  prosessi ei kelvannut  EU:lle eikä Natolle. Siitä mikä on demokratia, voidaan olla sitten monta mieltä, mutta kummassakin tapauksessa kansan valitsemat johtajat tekivät päätökset. Se että Krim halusi palata  Venäjään ei tietenkään sopinut meidän ”länsimaiseen” demokraattiseen ajatteluun.

Kun Baltian maat yksi toisensa jälkeen halusivat itsenäistyä Neuvostoliitosta, kukaan ei oikein ollut vastaan. Kaikki taputtivat käsiään ja kaikki olivat sitä mieltä, että näin on oikein. Nato ja EU oikein hykertelivät asian tiimoilta. Vaikka sitä ei julkisesti silloin sanottu, ajateltiin,  että se on oikein noille venäläisille. Kun tsekit ja slovakit purkivat valtioliittonsa, sekin oli hyvä asia. Entä kun entisestä Jugoslaviasta muodostui monen monta sirpalevaltiota? Sekin oli hyvä asia. Ketkä silloin taputtivat käsiään? Nato ja EU- johtajat.

Huomaatko kuinka tekopyhiä olemme. Meidän demokraattiseen ajatteluun mahtuu vain ne asiat, jotka meille sopivat, jotka pönkittävät Naton ja EU johtajien arvovaltaa, jotka sopivat uuden maailmanjärjestyksen ajatteluun.  Meidän ajatteluumme ei sovi kurdivaltio, meidän ajatteluumme ei sovi edes Israelin valtio, jota yksikään arabivaltio Egyptiä lukuun ottamatta, ei ole tunnustanut.

Sanotaan, että historia toistaa itseään. Näin tässäkin tapauksessa. Maailmaa on koetettu laittaa milloin  mihinkin yhteiseen muottiin ja aikojen kuluessa aina on käynyt niin, että kansalliset valtiot ovat syntyneet ja itsenäistyneet. Näin on käynyt Pohjoismaissa ja niin tulee käymään myös Euroopassa.

Katalonian tapauksesta ei ole tulossa mitään hyvää. Voi olla että maailmanpolitiikan taktikko numero yksi, presidentti Putin, ensimmäisenä valtiona tunnustaa Katalonian. Miten sitten suut laitetaan?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Heh, heh, Espanjaan taas sisällissota, ja venäläiset pyydetään apuun, kuten viimeksikin...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Miten Espanja on syrjinyt katalonialaisia, että nämä haluavat emävaltion vallan alta pois? Krimillähän piti syyn olla venäläisten syrjintä?

Krimillähän todellisuudessa vain noin 15% halusi liittyä Venäjään. Mutta vieraan vallan sotilaiden valvomassa "kansanäänestyksessä" saatiin kannatukselle aivan toisenlaiset luvut. Venäjä on tosiasiallisesti miehittänyt Ukrainan laillisen alueen.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

"Krimillähän todellisuudessa vain noin 15% halusi liittyä Venäjään". Mistähän lähteestä tämä tieto on? Todellisuudessa Krimin asukkaista valtaosa on venäläisiä, jotka äänestivät jo Neuvostoliiton hajotessa liittymisestä Venäjään. Tärkein syy oli ilmeisesti kuitenkin Venäjän paremmat elinolosuhteet:

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

https://www.forbes.com/sites/paulroderickgregory/2...

Venäjän presidentin kansalaisyhteiskunta- ja ihmisoikeusneuvosto” julkaisi äskettäin (21.4.2014) kotisivuillaan viestin, joka poistettiin sieltä pikapikaa.

Neuvoston vilauttaman raportin mukaan maaliskuisen Krimin Venäjäänliittämistä koskeneen kansanäänestyksen osanotto oli maksimissaan 30 %. Ja lisäksi vain puolet äänesti liittämisen puolesta – mikä tarkoittaa, että vain 15 % Krimin asukkaista äänesti liittämisen puolesta.

Näin Krimin kohtalon, raportin mukaan, ratkaisi 15 % krimiläisistä, jotka äänestivät Venäjään liittämisen puolesta (kalashnikovilaisten sotilaiden valvovien silmien alla).

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/16730...

Käyttäjän JukkaTuunanen1 kuva
Jukka Tuunanen

mistä tiedät asian? oletko saanut varmaa tietoa krimiltä vai luotatko tarkoitushakuiseen viestintään asiasta. kuinka slovakit syrjivät tsekkejä vai oliko heillä ihan muut syyt lähteä pois liittovaltiosta? miten englantilaiset syrjivät skotteja vai miksi he haluavat pois kansainyhteisöstä?

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Lännessä syntyneet tekopyhät kehuvat länttä.
Lännessä syntyneet EI tekopyhät halveksivat länttä.

Idässä syntyneet tekopyhät kehuvat itää.
Idässä syntyneet EI tekopyhät halveksivat itää.

Itsenäisesti ajattelevat ihmiset ovat realistisia.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Putin mainitsi EU:n itse aiheuttaneen Katalonian tilanteen, käytti esimmerkkinä Kosovon itsenäistymistä Serbiasta. EU:lle tämä itsenäistyminen sopi erittäin hyvin, tuliko mietittyä loppuun saakka.

Euroopassakin useita valtioita joissa tämä aate kypsyy, valtioiden sisällä.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Ne katalonialaiset, jotka kannattavat yhtenäistä Espanjaa eli vastustavat itsenäistymistä, ovat pikku hiljaa pääsemässä vauhtiin ja saamassa äänensä kuuluviin. Laskijasta riippuen nyt sunnuntaina Katalonian pääkaupungissa Barcelonassa 300 000 -1 000 000 mielenosoittajaa oli liikkeellä vastustaen itsenäistymistä.

On hyvä muistaa, että laittomana pidettyyn kansanäänestykseen otti osaa vain 44% äänioikeutetuista, joten on luonnollista, että itsenäisyyden ajajat vastustavat voimakkaasti tulevaa äänestystä.

https://elpais.com/ccaa/2017/10/29/catalunya/15092...

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"Mutta Katalonian ja Krimin kansanäänestyksissä on samankaltaisuutta."
Kansanäänestykset Krimillä ja Kataloniassa ovat samankaltaisia siinä mielessä, että ne molemmat olivat laittomia. Kansanäänestykset eroavat toisistaan siinä, että Krimin kansanäänestyksen tuloksena Krim liitttyi Venäjään, Kataloniassa vaalin tuloksena katalaanit julistautuivat itsenäisiksi. Toinen ero on se, että Venäjä miehitti suvereenin valtion alueen -Krimin- ja äänestys järjestettiin siis vieraan vallan miehittämällä alueella.

"Kun Baltian maat yksi toisensa jälkeen halusivat itsenäistyä Neuvostoliitosta, kukaan ei oikein ollut vastaan."
Toki oli niitäkin, jotka suhtautuivat kielteisesti siihen, että ennen Neuvostolliton miehitystä parin vuosikymmenen ajan suvereeneina valtioina olleet Baltian maat vapautuivat miehityksestä ja saivat itsenäisyytensä takaisin. Minusta Baltian maiden itsenäisyyden palautuminen oli hyvä asia. Katalonian ja Baltian valtioiden tilanteen vertaaminen toisiinsa ontuu pahasti. Espanja ei miehitä Kataloniaa. Katalonia on itsehallintoalue.

"Kun tsekit ja slovakit purkivat valtioliittonsa, sekin oli hyvä asia."
Tsekit ja slovakit purkivat valtioliittonsa tasavertaisesti, kumpikaan ei ei hakenut yksinomaisen seuraajavaltion asemaa ja purku tapahtui rauhanomaisesti, mikä on mielestäni hyvä asia.

Toimituksen poiminnat