JukkaTuunanen Karjalasta Kajahtaa

Kuka hävisi Saksan vaalit

Saksan poliittinen tilanne on kuuma. Erikoiseksi sen tekee vaalitulos. Lokakuussa pidetyissä vaaleissa eniten paikkoja menetti Anglela Merkelin johtama CDU/CSU koaliitio. Menetys oli 65 paikkaa. Saksan demarit menetti 40 paikkaa ja ilmoitti heti jäävänsä ulos hallitusvastuusta. Suurimman tappion veti kuitenkin juuri Merkelin johtama koaliitio. Edellissä vaaleissa 2013 se sai 41.5% ja nyt 33%. Haloo… Mikä tässä ei täsmää.

Tässä ei täsmää Ylen toimittajien kertomat asiat. He pitivät Anglela Merkeliä voittajana, vaikka koalition vaalitulos oli todella huono. Ylen ulkomaantoimittaja Sampo Vaarakallio kertoo aivan muita asioita. Hän kertoo että kriisin taustalla on Saksan demarit, jotka eivät halua samaan hallitukseen Merkelin kanssa. Sampo Vaarakallio ei kerro, että hänen, jonka olisi pitänyt tehdä johtopäätökset ja jättäytyä ulkopuolelle, on hänen ja Ylen mukaan sankari.

Koko Saksan vaalien jälkeinen Ylen juttujen sisältö on sama: Merkel voitti vaalit on oikeutettu liittokanslerin paikkaan. Minusta olisi nyt jo viimeinen aika keskustella Ylen roolista mielipiteenmuokkaajana. Kuinka kauan Yle saa käyttää veromaksajien antamaa rahaa tarkoitushakuisen ja jopa väärän tiedon jakamiseen. Ylen mielestä heidän uutisointi on oikeaa, muut ovat ”valemediaa”. Toivon, että Yle kertoo vihdoin ja viimein totuuden, miksi, kenen painostuksesta vai mistä ihmeen syystä sen harjoittama tiedonvälitys esimerkiksi tästä Saksan asiasta on muuttunut hevosmiesten uutistoimiston tasolle. Kertokaa jo vihdoin viimein Suomen kansalle, todellinen vaalitulos. Kertokaa, että Merkel menetti yli 5 miljoonaa ääntä edellisiin vaaleihin verrattuna. 

Kun vieraanani oli lokakuussa hyvä ystäväni Saksasta, hän kertoi oman näkulmansa CDU/CSU vaalitappioon: saksalaisten mitta on täynnä Merkeliä ja hänen johtaman hovin tekemisiä.

Siksi en minäkään usko, että uudet vaalit toisi Merkeliä takaisin valtaan. Hän on jopa rasite koko koaliitiolle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Samaan johtopäätökseen olen itsekin päätynyt. SPD on päättänyt sen että 'Merkel must go'.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Muutama täsmennys. Saksan vaalit olivat jo syys- eikä lokakuussa. Hallitusmuodostajan paikka asnnetaan Saksassa automaattisesti suurimman ryhmän puheenjohtajalla. CDU/CSU oli sitä kiistatta, koska se sai annetuista äänistä yli 10 %-yksikköä enemmän kuin toseksi eniten ääniä saanut SPD.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Lisäksi vielä se, että ilman CDU/CSU:ta ei vaalituloksen mukaan olisi voitu perustaa enemmistöhallitusta.

Uusia vaalejsa ajatellen puolueiden kannatus ei vaalien jälkeen ole oikeastaan miksikään muuttunut.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Jos uudet vaalit tulevat, voi olla, että ollaan uusien vaalien jälkeen samassa tilanteessa?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

"Jos uudet vaalit tulevat, voi olla, että ollaan uusien vaalien jälkeen samassa tilanteessa?" Luultavasti eli mielenkiintoinen tilanne. Kuten Huuskon blogiin kirjoitin Saksa ei kunnioita vaalitulostaan, ei suostu menemään oikealla tai vasemmalle eli ottamaan Linkeniä tai AFD:tä mukaan ja kompromissi keskelle ei onnistu kun vihreät ja FdP ovat liian kaukana toisistaan CDU/CSU :n koittaessa saada kasaan mukaansa. No joko Saksan politiikkaan tulee mullistus, äänestetään 'oikein' uusissa vaaleissa ja / taikka kehitetään kaikkien lehmänkauppojen äiti jolla saadaan demarit mukaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

En oikein jaksa uskoa, että die Linke haluaisi itsekään hallitukseen, jossa kansleripuolueena oliai CDU/CSU. Ja ilman CDU/CSU:ta enemmistöhallirusta ei voida muodostaa. AfD puolestaan on itse tehnyt selväksi, ettei se osallistu minkäänlaiseen hallitukseen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #7

Joku ja jotkut joutuvat muuttamaan mielensä. Tietysti yksi ja nyt melko todennäköinen klassinen ratkaisu on kasvojen vaihto eli Merkelin siirtyminen puoluejohdosta syrjään, mutta riittääkö se mihinkään, jos puolueiden linjat silti pysyvät samoina? Mielenkiintoinen tilanne.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Ennenaikaiset vaalitkaan eivät vielä ole aivan varmoja. Presidentti Steinmeier on jo pyytänyt puolueita palaamaan neuvottelupöytään. Lisäksi hän on kutsunut huomiseksi kaikkien liittopäiväryhmien puheenjohtajat kunkin erikseen luokseen. Päätöksen siitä, hajotetaanko liittopäivät vai ei, tekee hän vasta näiden tapaamisten jälkeen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #9

Juu kuten Schäuble peräänkuuluttaa viisautta koska "Eurooppa halajaa vakaata saksalaista hallitusta." Melkoinen painostuskampanja FDP:n taipumiseksi saa nähdä mitä tapahtuu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10

Schulzin asemakaan SPD:ssä ei ole hävittyjen vaalien jälkeen tällä hetkellä kovin vahva. SPD:kin voi vielä kääntää kelkkansa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10

55% saksalaisista pitää FDP:n puheenjohtaja Lindneriä syyllisenä nykyiseen pattitilanteeseen.
http://www.bild.de/politik/inland/jamaika-koalitio...

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #13

Kuten Suomessa median on helppo manipuloida ainakin tuota 55% eli FDP ja sen Lindner on syy kaikkeen, ei esim. Saksan vihreiden järjettömyydet, joten painostus teorioineen on kovaa.

„Herr Lindner hatte den Plan, Frau Merkel zu stürzen“

https://www.welt.de/politik/deutschland/article170...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

FDP kuitenkin katkaisi neuvottelut. Se vaikuttaa äänestäjien syyllisyyskäsitykseen. Yksikään puolue ei kuitenkaan näytä pelkäävän uusia vaaleja. AfD suorastaan iloitsee tilanteesta.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Ei muuta kuin kenkää vaan Mutti Merkelille, taitaa olla melko vähälukuisa se porukka, joka jää häntä kaipaamaan.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Merkelin ilmasto- ja energiapolitiikka korjaa satoa, nainen se on hävinnytkin, ja helvetin huono onkin. Tuuli on tyyntynyt.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Trumpin ja Merkelin approve/disapproveprosentit ovat hyvin samankaltaiset.Merkelillä +17, Trumpilla -17.Tuuli on tyyntynyt,mutta ei Saksassa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Trumpin ja Merkelin approve/disapproveprosentit ovat hyvin samankaltaiset.Merkelillä +17, Trumpilla -17.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Puuttumatta sen enempää Saksan vaaleihin niin periaatteessa kaikki puolueet lähtevät vaaleihin "nollasta" kuten sprintterit sataselle ja siksi voi hyvin myös perustella, että suurimman kannatuksen vaaleissa saanut puolue on vaalien voittaja

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Saksalaisessa kulttuurissa on mielestäni hyvä piirre, että elinkeinoelämä ottaa välittömästi kantaa poliittisiin tilanteisiin jos siihen on tarvetta ja jos se uhkaa mm. vientiyrityksien toimintakenttää. Johtavat poliitikot niinikään ovat yhteydessä yritysjohtoon ennen suuria päätöksiä. Esimerkkinä sanktiot Venäjälle tapauksen "Krim" jälkeen. Sen vuoropuhelun on osaltaan Merkel hoitanut varsin hyvin. Tässä esimerkki DIHK:n tiedotteesta eiliseltä päivältä.

In Deutschland sind wichtige Zukunftsentscheidungen zu treffen – und das möglichst rasch. Vor diesem Hintergrund hat Eric Schweitzer, Präsident des Deutschen Industrie- und Handelskammertages (DIHK), die Politik aufgefordert, ihr Lagerdenken zu überwinden.

DIHK-Präsident Dr. Eric Schweitzer:"Mit dem Scheitern der Sondierungsgespräche ist eine Chance verpasst worden. Nun droht uns eine längere Phase der Unsicherheit. Denn die Unternehmen sind auf pragmatische und verlässliche Rahmenbedingungen angewiesen. Erst recht in einer Zeit europäischer und internationaler Verschiebungen.

Für die deutsche Wirtschaft ist das Scheitern besonders ernüchternd, denn wir hatten auf das Aufbrechen von Blockaden gehofft: In der Zuwanderung, der Energiepolitik und der dringend erforderlichen Modernisierung unseres Landes – Digitalisierung, Bildung und Infrastruktur – muss die Politik ihr Lagerdenken überwinden.

Wir appellieren jetzt umso mehr an alle politischen Akteure, sich dieser großen Verantwortung bewusst zu sein. Die derzeit stabile wirtschaftliche Lage unseres Landes sollte uns nicht darüber hinwegtäuschen, dass wir mutige Entscheidungen für die Zukunft brauchen. Dazu gehören Investitionen – in kluge Köpfe, in Straßen und Leitungen sowie in Forschung und Entwicklung. Angesichts dieser Herausforderungen brauchen wir eine stabile Regierung, die auch ihrer Führungsrolle in Europa gerecht werden muss."

Teollisuus- ja kauppakamarilla on Saksassa erittäin vahva mandaatti ja sitä kuunnellaan herkällä korvalla. Niin pitääkin. Edustaahan se koko EU:n veturimaata ja myös Suomen suurinta kauppakumppania. Merkelille tuli tästä tukevaa selkänojaa.

https://www.dihk.de/presse/meldungen/2017-11-20-sc...

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Jos uudet vaalit tulee niin Merkelin puolue saa selvän vaalivoiton.

Saksassa luotetaan Merkelin kykyyn johtaa maata jatkossakin.

Toimituksen poiminnat