JukkaTuunanen Karjalasta Kajahtaa

Saavutettu etu: työttömyyspäiväraha

Tämä aktiivimalli tuntuu sekoittavan koko Suomen. Miksi se sekoittaa? Siksi, että koko mallin ympärillä riehuu epätarkkuuksien sanapilvi. Eilenkin presidentti Niinistö monta kertaa koetti korjata asiantilaa, mutta sama virsi vain jatkui. Siksi ajattelin kertoa muutaman havainnon. Nämä havainnot ovat tosia.

Eräs työtön noin 55 vuotias nainen valitti, että ”tämä on kumma. Olen nyt ollut vähän toista vuotta työttömänä ja nyt pitäisi lähteä töitä hakemaan. Oma lapseni sai juuri työpaikan, ja hoidan hänen lastaan. Onhan se nyt niin väärin, että lapsenlapseni pitäisi viedä jonnekin päiväkotiin, kun se voi olla mummolassa koko päivän. Aivan törkeetä”. Toinen 55+ mies lopetti työnsä, ”kun tuli uusi nuori pomo ja en tykännyt sen tavasta vaatia myyntityössä tuloksia. Sen jälkeen olen pariin otteeseen tehnyt ihan sekalaisia töitä, mutta enää en viitsi. Jotenkin kun oppinut kotona olemaan, hiihtämään, pilkillä ja ulkoilemaan, niin ei tässä iässä enää töihin mieli tee. No onhan siihen eläkeikään vielä 7 vuotta, mutta..”

Nämä esimerkit kertovat, että työttömyyspäivärahasta on tullut saavutettu etu, josta ei luovuta. Merkillisintä tässä on se , että ay-liike haluaa ajaa koko mallin alas. Miksi ihmeessä? Se osoittaa, että ay-liike ei ole pätkänkään vertaan kiinnostunut työttömistä vaan omasta vallasta. Syykin on aivan ilmeinen: raha. Nyt valtion tuella ylläpidetään ay-liikkeen työttömyysturvakäsittelijöitä, joille työllisyys on taattu.  Lisäksi vasemmiston politiitikot eivät edes kerro totuutta. Aktiivimallin myötä omavastuupäivät työttömyyden alussa vähenevät seitsemästä viiteen, ja tästä koituu hyötyä mallin käyttöönoton jälkeen työttömiksi joutuneille. 

Yle uutiset näytti Tanskan mallia, jossa ay-liike kehui aktiivimallia erinomaiseksi siitäkin huolimatta, että Tanskassa ei ole pienissä yrityksissä edes irtisanomissuojaa. Tanskalaiset totesivat monella suulla aktivoinnin olevan työttömyyden alussa kaikkien tärkeintä.  Tanskassa työttömän täytyy olla neljän kuukauden aikana 148 tuntia töissä, ettei työttömyysturvaa leikata. Säilyttääkseen työttömyysturvan, Suomessa työttömän täytyy olla töissä 18 tuntia kolmen kuukauden aikana. Haloo: 148 tuntia vastaan 18 tuntia. Aktiivimallin tavoite Suomessakin on estää työttömyyden pitkittymistä ja lisätä työllisyyttä ja malli kannustaa pysymään kiinni työelämässä ja hakeutumaan palveluihin. Nyt näyttää siltä, että työttömyysturvasta on tullut saavutettu etu, josta ei haluta luopua. Onko se työttömyysturvan tarkoitus? Jos näin on, on paras että kaikki suomalaiset jäävät kotiin työttömyysturvalle. Kukaan ei tee töitä ja kaikki vaan nauttivat luonnosta ja lämmöstä.

Vanha sanonta pitää siis edelleen paikkansa: (tiedotus)sodan ensimmäinen häviäjä on totuus.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Jukka Tuunanen, eikö sinua edes hävetä?

Käyttäjän JukkaTuunanen1 kuva
Jukka Tuunanen

kerro, mistä minun pitäisi hävetä? Siitäkö, että olen huolissani työttömistä.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Jukka Tuunanen: Kerrotko, miksi avaustekstissä mainitsemaltasi työttömältä noin 55 vuotiaalta naiselta pitäisi leikata työttömysturvasta 4,65 prosenttia (viite HE 124/2017 vp), kun tuo työtön nainen nimenomaan on aktivoitunut ja hoitaa lapsenlastaan, jotta lapsen äiti ja isä voivat mennä töihin. Lasten, ja kuten myös vanhusten, kotihoito on yhteiskunnalle huomattavasti edullisempi ratkaisu kuin laitoshoito. Kyseinen toimintamenettely on kaikille osapuolille edullinen ja kustannustehokas, mutta johtaa siihen, että ratkaisun avainhenkilöä uhkaa 4.65 prosentin leikkaus työttömyysturvaan.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #13

Kyllä kyllä, hyvällä logiikalla työttömyyskorvausta voi käyttää vaikka mihin ja vain 5% hinnalla.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #13

13. Onpa järjetön mielipide. Kertakaikkiaan...

Käyttäjän JukkaTuunanen1 kuva
Jukka Tuunanen Vastaus kommenttiin #13

onko tämä nainen siis työtön työnhakija.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä Vastaus kommenttiin #20

Jukka Tuunanen 27.1.2018 07:11

"onko tämä nainen siis työtön työnhakija."

Jukka Tuunanen: Lue oma avaustekstisi. Siellä aivan oma-aloitteisesti määrittelet tämän naisen työttömäksi, jonka nyt pitäisi lähteä töitä hakemaan. Eli vastaus omaan 27.1.2018 07:11 tekemääsi kysymykseen löytyy tuosta omasta 26.1.2018 14:37 kirjoittamastasi avaustekstistä.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Työttömyyden takana on yhta monta tarinaa kuin on työtöntäkin, ja heitä on paljon. Kannattaa muistaa, että valtion käyttämässä tilastossa työlliseksi lasketaan yhden viikkotunnin palkkatyötä tekevä. Yhden tunnin! Siitä voi päätellä työttömien oikean määrän ihan maalaisjärjellä.

Työttömyydestä ei tiedä mitään, jos parin tutun tai tutun tutun kautta yrittää sen olemuksesta saada kiinni. Luulenpa, että lähes kukaan ei vapaaehtoisesti luovu palkastaan ja lyhyen ansiosidonnaisen tukikauden loputtua halua elää noin 8400 euron vuosituloilla, joista menee vielä vero.

Työelämä on niin sopimuksiin sidottua, että siellä ei ole erilaisille työttömille erilaisia mahdollisuuksia työllistyä. Koska niin on, korvaus on kyllä sellainen saavutettu etu, jota ei voi, ennen kuin asioista on sovittu uudelleen, mitenkään poistaa. Ja tällä hetkellä työpaikkojen määräkin suhteessa työttömiin on olematon.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Tarkkaanottaen työttömyyspäiväraha ei ole saavutettu etu, vaan vakuutuskorvaus.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Työttömyysvakuutusrahasto

TVR on voitollinen organisaatio.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Tarkkaanottaen työttömyyspäiväraha ei ole saavutettu etu. Sen saa, kun ilmoittautuu työttömäksi työnhakijaksi. Eli se on korvaus siitä, että hakee aktiivisesti työtä.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

”Työttömyysturva on viranomaisen työttömälle maksamaa rahaa tämän toimeentuloa varten. Työttömyysturva on sosiaaliturvan osa.”

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Työttömyysturva#peruspäiväraha

Eli ei nyt ihan niinkään että se olisi korvaus työnhakemisesta. Alueilla jossa niitä töitä ei ole, päämäärätön työnhaku ei tuota tulosta.

Jos työllisiä halutaan enemmän / työttömiä vähemmän niitä saadaan luomalla edellytyksiä työpaikkojen syntymiseen (oikeanlainen yritystuki, energiaveron määrä, logistiikka), kannustamalla työntekoon (yleensäkin, esim tuloverotuksen alennus) ja yleisen luottamuksen kasvattaminen. Tämä viimeinen kohta on psykologisesti todella tärkeä. Tämä aktiivimalli toimii juuri päinvastoin.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen Vastaus kommenttiin #15

Katsopa mitä laki sanoo työttömyysturvasta:

"Työttömän työnhakijan taloudelliset mahdollisuudet hakea työtä ja parantaa edellytyksiään päästä tai palata työmarkkinoille turvataan korvaamalla työttömyydestä aiheutuvia taloudellisia menetyksiä tämän lain mukaisesti."

Suomessa ei ketään pakoteta työhön, mutta silloin ei lain mukaan ole oikeutettu työttömyysturvaan.

Linkki lakiin: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20021290

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"Vanha sanonta pitää siis edelleen paikkansa: (tiedotus)sodan ensimmäinen häviäjä on totuus."

Jep tämä juurikin pitää paikkaansa tässä blogissa.

Pomisit rusinoita pullasta esimerkeiksi, aktiivmallin ongelma on aina ollut että se rankaisee aktiivisuudesta huolimatta, jonka unohdit heti kättelyssä, eli sen totuuden.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Tästäkin aiheesta on kaikki sanottu, mutta yksittäisten esimerkkien kautta jonkun uudistuksen puolustaminen tai vastustaminen on tyhmää. Pitää katsoa kokonaisuutta. Fakta on se, että hyvinvointivaltio pyörii velalla ja sen ylläputäminen vatii tulevaisuudessa entistä isomman työllisyysasteen. Jos jotain asialle ei tehdä, niin tämän on pienin leikkaus mitä on tulossa. Ja jos tätä ei saisi tehdä, niin olisi kiva kuulla, että mitä vaihtoehtoja asialle olisi.

En hirveästi pidä nykyisestä aktiivimallista, koska se on byrokraattinen. Itse olisin kannattanut Lepomäen, Hiilamon, Soininvaaran ym. ehdotusta, jossa olisi ollut yksinkertainen porrastus. Tosin sama itkut ja perjantai-lakot siitäkin olisi tullut, eli siinä mielessä tilanne ei olisi muuttunut. Ehkäpä synkimmin tämä kuvaa sitä, miten syntymäoikeutena tiettyjä etuja pidetään. Alle viiden prosentin (ehdollinen) leikkaus on täällä verratavissa niskalaukaukseen.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

”Alle viiden prosentin (ehdollinen) leikkaus on täällä verratavissa niskalaukaukseen.”

Toisaalta kun tämä 5% otetaan niiltä joilla jo valmiiks on ”piukkaa” niin ymmärtää äläkän. On tietysti niinkin että 5% pienemmistä korvauksista ei ole kovinkaan merkittävä summa euromääräisesti.

Kannatan joka tapauksessa sitä että työttömiä ohjataan ja kannustetaan hakeutumaan töihin. Tämä malli sitä ei vielä tee, päinvastoin hemmetinmoisen byrokratian lisäyksen ja epätietoisuuden.

Nykylainsäädäntö näyttäisi olevan laboratoriokokeilua; säädetään laki mutta ei anneta eikä määritellä siihen oikeita työkaluja. Tässäkin on puolensa, mutta oikeusvaltioperiaatteeseen se sopii melko huonosti. Ihmisten elämä kun ei ole pilottiprojekti.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

On ihan totta, että tässä mallissa on omat ongelmat, mutta jos 5 %:lla on niin iso merkitys, kun reaktioista voisi päätellä, niin kyllähän sillä silloin on kannustinvaikutus.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Keskinen, kuvittele jos joku ammattiliitto vaatisi 5% palkankorotusta, mikä poru Etelärannasta kuuluisikaan. Tuo 5% on työttömälle yhtä suuri kynnys olla hyväksymättä, kun olisi 5% palkankorotus työnantajalle.

Pekka Pylkkönen

Työttömyyspäivärahaa nostettiin muutama vuosi sitten jotain 25%. Ei sitäkään olisi pitänyt hyväksyä. Tulojen kasvun pitää perustua tuottavuuden kasvuun eikä työttömien osalta kukaan ole todistanut tälläistä tapahtuneen.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Tuntuu että blogisti on tiukasti peittänyt korvansa kun aktiivimallia kritisoidaan, koska hän ei näytä olevan lainkaan tietoinen, mitä asioita siinä kritisoidaan. Kukaan ei kritisoi aktiivimallia sen takia, että työttömän pitäisi vaivautua tekemään muutama tunti töitä, vaan sen takia, että työtön ei voi itse vaikuttaa siihen, onko tällaisia pätkätöitä hänelle tarjolla. Esim. talkootyö ei kelpaa, eikä edes vimmattu pyrkiminen töihin tai kursseille - jos ei niitä satu saamaan. Tanskan malliin vertailu ei myöskään ole asianmukaista, koska Tanskassa jokainen saa töitä tai kurssipaikan, koko malli lähtee siitä, että ketään halukasta ei jätetä ilman.

Pekka Pylkkönen

Tähän todennäköisesti tulee muutos hyvin pian, veikkaan että ennen heinäkuuta. Luulen että sinne tulee joku systeemi että jos pyrkii sovitulle kursseille eikä pääse, leikkuri ei iske.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

TE-palvelut, avoimet työpaikat Joensuu 347. Työttömiä Pohjois-Karjalan ely-keskuksen alueella oli joulukuun lopussa 11 728 työtöntä työnhakijaa.

Bloggaaja on täysin ulkona tavallisen työttömän ihmisen arkitodellisuudesta.

Tässä tieto Pohjois-Karjalasta ja koko maasta.

https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/ta....

Suomen hallituskin tekee päätöksiä musta tuntuu tasolla, sietäisi hävetä.

Käyttäjän JukkaTuunanen1 kuva
Jukka Tuunanen

TE palveluissa on murto-osa avoimista työpaikoista. Esim itse en koskaan löytänyt työntekijöitä TE palveluiden kautta, vaan siten, että työnhakija käveli ovesta sisään ja kysyi töitä. Lisäksi meillä on työpaikkoja esim yksityisten työnvälityspalveluiden kautta saatava.

Käyttäjän HeikkiTurunen kuva
Heikki Turunen

Haluat ilmeisesti parisataatuhatta hakemusta piilotyöpaikkoihisi, kun niitä tuntuu löytyvän.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #22

On niitä firmojakin Suomessa jotain 300.000. Tokikaan kaikki eivät ole (ainakaan vielä) työnantajayrityksiä. Lienee aika selvää että työtön joka ei lähetä edes yhtä hakemusta viikossa ei kyllä töihinkään halua.

Pekka Pylkkönen

Sitran selvityksen mukaan noin 1/6 avoimista työpaikoista tulee työkkäriin haettavaksi. Ja vain 5% nykyisistä työllisistä on saanut työpaikkansa työkkärin haun kautta.

Työkkärin lukuihin vetoaminen on melko älytöntä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Nämä esimerkit kertovat, että työttömyyspäivärahasta on tullut saavutettu etu, josta ei luovuta."

Miten niin kertovat. Pidät otosta edustavana. :-D

No ainahan siitä nyt yhden blogikirjoituksen verran tarinaa saa aikaiseksi. Jos kirjoitus perustuu tähän otokseen, niin se kyykähti siihen.

Toimituksen poiminnat