JukkaTuunanen Karjalasta Kajahtaa

Ortodoksi ministeri?

Leikitään asialla. Suomen hallituksessa istuu ministeri, joka kuuluu ortodoksikirkkoon. Hän menee virkamatkallaan paikallisen ortodoksiseurakunnan iltatilaisuuteen ulkomailla. Häneltä kysytään virkamatkan jälkeen, mitä mieltä on hän on naispappeudesta. Hän toteaa, että oman kirkkoni päättäjät ovat tehneet päätöksen, että papin virka kuuluu vain miehille. Siis millaista naisten oikeuksien polkemista. Nyt pitää heti eduskunnassa aloittaa välikysymyksen tekeminen, miten on mahdollista, että istuva ministeri asettuu Suomen virallista ulkopolitiikkaa vastaan ja on valmis polkemaan naisten oikeuksia. Tuollaisesta ministeristä on heti päästävä eroon. 

Toinen leikki. Toinen ministeri, sanotaan nyt vaikka mormoni. Hän menee virkamatkallaan ulkomailla mormoonikirkkoon Salt Lake Cityssä. Siellä on hyvin tavallista, että mormonmiehellä on useampi vaimo. Millaista naisten oikeuksien polkemista.  Tuollainen teko on Suomen virallista ulkopoliittista linjaa vailla. Kun ministeri tulee kotimaahan, hänelle esittää vihreät ja demarit epäluottamuslausetta naisten oikeuksien polkemisesta. Ja juuri siinä samassa  eduskunnan täysistunnossa vihreät ja demarit ajavat uutta polyamorista avioliittolakia eteenpäin, naisten oikeuksien takia tietenkin.

Otetaan vielä kolmas esimerkki. Eräs tunnettu suomalainen poliitikko saa paavin pyydettyä käymään maassamme. Hän haluaa tavata presidentin. Eduskunnassa nousee valtava älämölö: presidentin teko on Suomen virallista ulkopolitiikkaa vastaan. Paavi polkee naisten oikeuksia kieltämällä abortit, joten häntä ei saa tavata. Seuraavalla viikolla maahamme saapuu PLO johtaja, joka on julistanut intifadan alkaneeksi ja käskee pieniä lapsia olemaan ihmiskilpinä sodassa Israelia vastaan. Vaaditaan, että presidentin pitää ehdottomasti tavata hänet.

Voi meitä. Onneksi tämä oli vain leikkiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kuuluuko näihin blogin esimerkkileikkeihin myös twiittailu englannin kielellä, jossa kannatetaan kunkin ryhmän toimintaa ja titteleitä käyttäen?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

No potkittakoot sitten Soinin avustaja pellolle mikäli hänen twiittinsä ovat noin kamalia. Soinin uskonnolliset kannat ovat kyllä tulleet kaikille selviksi aikoja sitten eikä ole ollut mitään oletusta että hän niistä alkaisi peruuttelemaan. Etenkään kun saa tästä mainiosti itselleen medianäkyvyyttä eli itse asiassa hyötyy tästä "kohusta" - monetkin hyötyvät.

Siitä voi olla samaa mieltä ettei Soiniin kannata luottaa, mutta pääsyy ei liene hänen aborttikantansa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eihän siinä twiitissä mitään vikaa ollut. Ongelmahan on juuri siinä, että twiitti on totuudenmukainen kuvaus tilanteesta.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Jos vertaat noita ajatusleikkejä Soinin tekemisiin, niin ne eivät kohtaa millään tasolla.

Ensimmäisessä kohdassa spekuloidaan kirkon sisäistä asiaa. Soinin näkemyksen alla ovat kaikki naiset uskonnosta riippumatta. Ortodoksinen kirkko itsessään on epätasa-arvoinen, joten sitä tulee kritisoide jo sen takia. Mutta se ei kuulu tähän.

USA:ssa kaksinnaiminen on lailla kielletty, vaikkakin sitä esiintyy. Jos mormonikirkkoon menemisellä tuetaan moniaviollisuutta, niin silloin ulkoministeri on tehnyt todellisen virkavirheen. Jos hän käy muuten vaan mormonikirkossa, en näe siinä ongelmaa. Mormonikirkkoa voi toki kritisoida sen älyvapaan historian ja tämän hetken toiminnan takia. Mutta sekään ei kuulu tähän.

Paavi on valtion päämies, toki uskonnollinen johtaja. Tuon uskonnon varjolla poljetaan naisten oikeuksia. Hänet kannattaa ottaa vastaan ja neuvoa muuttamaan uskontonsa suuntaa.

PLO:n johtaja kannattaa myös tavata ja kertoa hänelle, että lopettaisi toiminnan.

Timo Soini ei ole käyttäytynyt kansainvälisen protokollan mukaisesti soveliaasti ulkoministerinä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Soinin näkemyksen alla ovat kaikki naiset uskonnosta riippumatta

---------------
Jaah. No abortin vastustajien kannat yleensä tuppaavat olemaan aika kokonaisvaltaisia. Ei kovin suuri yllätys että iloitsevat mistä tahansa kieltävästä lainsäädännöstä tuon suhteen.
--------------

"Timo Soini ei ole käyttäytynyt kansainvälisen protokollan mukaisesti soveliaasti ulkoministerinä."

Mikä ihmeen "kansainvälinen protokolla" on ettei ministereillä olisi henkilökohtaisia kantoja vähän kaikkeen? Onhan Suomenkin ministereillä ollut henkilökohtaisia kantoja (eivät hallituksen linjojen mukaisia) ja ovat ne ministerinä sanoneet. Kaikesta sitä saadaan kohu aikaan.

Soinihan on vielä pelimiehiä, kun saa tällaisen kohun aikaan. En silti usko sen Sinisiä mihinkään siivittävän.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Kansainvälisen protokollan mukaan vieraan valtion ministeri ei puutu vierailuvaltionsa sisäiseen politiikkaan ja lainsäädäntöön.

Protokollasta lisää: https://en.wikipedia.org/wiki/Protocol_(diplomacy).
Muitakin sivuja löytyy.

Aborttiprotestin tarkoitus oli muuttaa lainsäädäntöä.

Soinilla on oikeus sanoa mielipiteensä, mutta sille on paikkansa. Se paikka ei ole valtiovierailulla.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

JT. Se on juurikin noin.
Toisaalta luottamusäänestys on paikallaan koska nyt kaikki
mielensäpahoittajat saavat äänensä kuuluville.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tarkennetaanpa esimerkkejä aavistuksen verran, jotta saadaan analogiset tilanteet.

Ulkoministeri osallistuu mielenosoitukseen, jossa vaaditaan toiseen suvereeniin valtioon lakimuutosta joka kieltää naispappeuden.

Ulkoministeri osallistuu mielenosoitukseen, jossa vaaditaan toiseen suvereeniin valtioon lakimuutosta joka sallii moniavioisuuden.

Presidentti tapaa paavin ja ylistää julkisesti ehkäisyn ja abortin kieltoa.

Presidentti tapaa PLO:n johtajan ja esittää, että lasten käyttämistä ihmiskilpinä tai tahallista siviilien tappamista ei tule pitää sotarikoksena.

Huomannet aste-eron esimerkkiesi ja näiden Soinin Kanadanseikkailun kanssa analogisten tilanteiden välillä?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@4. Pistetään jatkoksi, että jos Soini olisi halunnut osallistua, hän olisi maksanut omilla rahoillaan matkansa ja pukeutunut rennosti eikä hänellä olisi ollut mukanaan takakonttimiestä, joka twiittailee englanniksi koko maailmalle Suomen edustajan olevan mukana tällaisessa tapahtumassa.

Silloin se olisi ollut ok ja selvä yksityinen oma asia. Mutta käyttää työmatkana ja avustaja mukana veronmaksajien piikkiin ei ole sellaista toimintaa ulkoministeriltä, kun Suomen linja on ihan erilainen.

Miksi näitä pitää toistella jatkuvasti ja edelleen tuottaa vaikeuksia erottaa kahta asiaa toisistaan?

Soini olisi yksityisenä hawaiihame päällä voinut puhua vieraiden kanssa vaikka kuinka rasistisia puheita, mutta hän ei olisi tuolla hameella edustanut Suomea mitenkään eikä avustaja ole mukana paitsi, jos sekin olisi ollut hawaiihame yllä ja hulavanne pyörimässä lantiossaan ja mielellään omilla rahoillaan kustantanut matkan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Timo Soini sentään kuuluu yli miljardin muun katolisen kanssa vähemmistöön. Syrjiikö Suomen 5 miljoonan väestö tätäkin vähemmistöä?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@6. 6 muuta miljardia ihmistä kuuluu eri kastiin. Joten ei syrji ja uskonto kuuluu kulttuuriin. Uskonnonvapaus oli tarkoitettu niille ihmisille, ketkä oikeasti eivät halua olla samaa mieltä vaan valitsevat jonkin muun uskonnon tai olla valitsematta mitään.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Asuuko Suomessa pikkusieluista porukkaa?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kaiken kukkuraksi tämä naisia alistava katolilaisuus taitaa olla EU:ssa valtauskonto.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Se on pääkirkko Länsi - Euroopassa, ja siihen kuuluu suurin osa johtavista poliitikoista.
M u t t a he / ne eivät edusta Soinin ehdotonta aborttikantaa.
Enemmistö katolilaisista ja valtaenemmistö katolilaisista naisista vastustaa aborttia, mutta puolustaa ehdottomasti aborttikoikeutta.
Nämä näkemykset on täysin mahdollista sovittaa yhteen , mikä onkin useimpien ei- katolilaistenkin kanta.
Erityisesti naisten.
Vain Pohjoismaissa on yleistä pitää aborttia lähes pelkästään hyvänä ja itseasiassa varsin mitättömänä juttuna. .

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vaikea kuvitella kenenkään pitävän aborttia ”hyvänä ja itseasiassa varsin mitättömänä juttuna”. Tai siis onhan kaikenlaisia, mutta että se olisi jotenkin yleinen näkemys. Onko tosiaan?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #16

Suurin osa viimeaikojen naisdokumenteista ja aborttia käsitelleistä ohjelmista on rinnastanut abortin ja ns jälkiehkäisyn.
Joka sekään ei muuten ole mikään pikkujuttu ; äärettömän kivulias, usein sietämätön shokki, erityisesti ihan nuorelle.
Ja usein vielä kestettävä yksin, jopa salaa.
Eikä voida toistaa kovinkaan montaa kertaa ilman isoja riskejä.

Kuitenkin sävy keskustelussa on ollut aborttia lääketieteellisesti ja yksilön hyvinvoinnin kannalta täysin mitättömänä pitävä.
Ellei siis ympäristön tuomitsevaa asennetta olisi.
Tämäkin on vaarallista .

Valistuksen ja asiallisen keskustelun naisten oikeuksista ja hyvinvoinnista pitäisi olla oikeasti asiallista eikä propagandaa.

Neuvostoliitossa tehtiin valtavasti abortteja.
Ei naisten oikeuksien vaan yhteiskunnan edun vuoksi.
Abortit tehtiin julmalla tekniikalla ilman anestesiaa. Naisilla ei useimmissa tapauksissa ollut valinnan varaa - abortti oli pakko, esim opiskelupaikan säilyttämiseksi.
Minkään valtakunnan psyykkistä tukea ei saanut.

Sama on vaarana taas, jos keskitytään vain " oikeuteen saada abortti" .

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Euroopan katoliset politikot ovat kovin heikosti tuoneet julki eriävän, naisen oikeuksia puolustavan mielipiteensä.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Katolisuus ei alista naisia. Jotkut katoliset miehet kyllä.
Itse asiassa yleisesti katolisuutta pidetään uskonsisällöltään feminiinisenä luterilaisuuteen verrattuna, joka on ollut sidoksissa valtioon ja patriarkaaliseen perheeseen paljon enemmän.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Soinihan on tunnustanut median kameroiden edessä tehneensä virheen ulkoministerin ominaisuudessa. Toiminut poliittisella tarkoituksella tai ei? Sen tietää vain pelimies Soini itse. Ainakin saanut aikaan hämminkiä hallituskumppaniensa puolueiden naisten keskuudessa.

Risto Koivula

Suvi-Anne Siimes oli ainakin ortodoksinen ministeri.

Toimituksen poiminnat