JukkaTuunanen Karjalasta Kajahtaa

Miksi me vietämme joulua?

Viime päivinä on kaikissa medioissa keskusteltu joulusta ja sen ”alkuperäisestä” merkityksestä. Kristityille joulu on Jeesuksen syntymäjuhla, syntymän, jonka seurauksena jokaisella ihmisellä kaikkialla maailmassa on mahdollisuus irtisanoutua pahan vallasta. Mutta merkittävä enemmistö maailman ihmisistä ei vietä joulua tuon kristillisen näkökannan mukaan. Heille joulu on vapaapäivä, palkallinen sellainen. Juuri tähän asiaan nyt haluan puuttua.

Eikö suomalaisen ay-liikkeen olisi korkea aika muuttaa suhtautumistaan kristillisiin juhliin. Eikö ay-liikkeen olisi aika seuraavassa tuloneuvottelukierroksella ihan julkisesti lopettaa kristillisten juhlien juhliminen, kun suurin osa heidän jäsenistään ei vietä joulua  sen kristillisyyden tähden. Eikö ay-liikkeen pitäisi tehdä sunnuntaista normaali työpäivä, sillä alkujaan  lisäpalkka maksettiin sen tähden, että  sunnuntaina työssäoleva  ei voinut osallistua jumalanpalvelukseen. Eikö pääsiäinen, juhannus, pyhäinmiestenpäivä ja joulu pitäisi olla normaaleja työpäiviä. Työehtosopimuksissa vain sovittaisiin, että he jotka haluavat viettää noita kristillisiä juhlia annettaisiin mahdollisuus pitää lomaoikeuteen kuuluvia lomapäiviä. 

Suomen työtätekevien joukossa on islamilaisia, jehovantodistajia, mormoneja, bahailaisia, budhalaisia, hindulaisia, juutalaisia ja luonnonpalvojia, joogaajia jne, jotka eivät vietä kristillisiä juhlia. Eikö olisi oikeus ja kohtuus ja tasa-arvokysymys, että kristillisten juhlien  viettäminen tehtäisiin vapaaehtoiseksi, eikä ay-liikkeen tekemien sopimusten takia pakoteta ihmisiä pitämään palkallisia vapaita tai ottamaan 200-400% suurempaa palkkaa työpäivästä. Miksi ihmeessä pitää suostua tuollaiseen, kun ei uskota Jumalaan, ei uskota Jeesuksen syntymään  ja sovintokuolemaan.

Metalli on näyttänyt tietä monesti ay-liikkeen sopimuksissa. Eiköhän nytkin muutos voisi alkaa metallista. Tulevissa hallitusneuvotteluissa tämä asia olkoon vasemmistopuolueille kynnyskysymys.

PS. Itse vietän joulua sen kristillisen sanoman tähden. Minulle Joulu on Jeesuksen syntymäjuhla (vaikka Hän ei syntynytkään 25.12.). Minulle Joulu merkitsee armon alkamista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Bart Simpson osui asian ytimeen todetessaan, että joulua vietetään siksi, että se on joulupukin syntymäpäivä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

South Parkissa taas siksi että Jeesus antoi henkensä Irakissa pelastaessaan joulupukin Saddamin kynsistä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jaa-a. Ensi alkuun joulu voitaisiin siirtää viikonloppuun tyyliin "joulukuun neljäs lauantai". (Synttäreitä yleensäkin voitaisiin viettää sillä periaatteella; olenhan esimerkiksi minä syntynyt elokuun ensimmäisenä maanantaina.)

Jos tämäkin juhliminen olisi liikaa, olisi mahdollista harventaa joulu eräänlaisiin "olympiadeihin", jolloin kahden tai jopa vain neljän vuoden välein vietettävän juhlan ei luulisi pahasti häiritsevän.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Alaiseni hyödyntää vapaapäivät käymällä kotonaan Intiassa.
Minä taas leppoisan kotipuuhailun ja ystävän kanssa.
Joulun kristillinen merkitys on tosiaan 200-300-luvun kristittyjen kulttuurista omimista.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Itse kaipaan aikoja kun sain olla jouluaattona töissä. Ei ollut joulustressiäkään.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tai mitä jos luovutaan vain uskonnollisista verukkeista ja pidetään vain aina palkallisia vapaita 400% mukaan.

Kelpaako se armollesi?

Käyttäjän JukkaTuunanen1 kuva
Jukka Tuunanen

entäpä sitten kun islamistit ryhtyvät joukolla pitämään ramadaa ja vaatimaan palkallisia vapaita? Tai hindulaiset, heillä on ainakin 11 erilaista juhlaa? Eikö olisi parempi nyt heti lopettaa nämä ns. kristillisten juhlien vietto.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Toimituksen poiminnat