JukkaTuunanen Karjalasta Kajahtaa

Koulujen ilmastomuutoskasvatus

Koululaiset viettivät eilen ympäri maailmaa ilmastopäivää. Iskulauseissa ja banderolleissa vaadittiin polttomoottoriautojen kieltämistä, lentämisen kieltämistä ja lihansyömisen merkittävää vähentämistä. Iltapäivällä omassa kotikaupungissani menin myöhäiselle lounaalle läheiseen pitseriaan. Naapuripöytä oli täynnä yläkoululaisia tulossa marssilta. Kaikilla näytti olevan älypuhelimet ja pitsan ja kebabin kanssa näytti Coca-cola maistuvan. Ajattelin, että kyllähän ne koulussa ovat lapsille kertoneet, että yhden cola-litran valmistamiseen kuluu 7 litraa vettä. Nuoret neidit olivat meikatut ja varmaan opettaja oli valistanut kosmetiikkateollisuuden suurista ympäristövaikutuksista ja haitoista ilmastoomme. Merkkivaatteet lasten päällä on tuotu ulkomailta ja kenties tilattu nettikaupasta, jossa muotivaatteita palautetaan joka toinen tilauksen jälkeen ”ilmaisena asiakaspalautuksena”. Ja tietysti minulla pitää kotona olla koira (tai kissa) jolle syötetään ulkomailla tuotettuja eläinruokia ja noiden rahti, valmistus ja pakkauskulujen ilmastopäästöt vastaavat yhden perheauton vuotuista päästömäärää.

On siis helppo vaatia ja opettaa lapsille ilmastoasioista aikuisten näkökulmasta ja kertoa heille kuinka vaarallista on polttomoottorien käyttö ja kuinka lentäminen saastuttaa. Mutta samaan aikaan pitäisi kertoa, että se muotivaate tuodaan lentokoneella Suomeen, ajetaan polttomoottorirekalla paikkakunnalle ja toisella polttomoottoriautolla jakelupisteeseen. Kannattaisi myös kertoa, että meikkien pakkaukset muodostavat jopa 70% tuotteen hinnasta ja pakkausten valmistamiseen ja brandin esilletuomiseen käytetään usein lyijypohjaisia (kullattuja) värejä, pullojen ja purnukoiden valmistamiseen myös käytetään lyijyä, joten ne eivät sovellu lasinkeräykseen. Hiusvärit ja deodorantit ovat haitallisia sekä pakkausten että jakelukustannusten takia. Ja eikö maailman puhtain hanavesi ole huomattavasti ekoloogisempaa kuin cola juoma, energiajuomat ja sokeripitoiset limut.

Juttelin tänään yhden opettajan kanssa ja kysyin, kuinka hän on näitä asioita käsitellyt koulussa. Hiljaista hyminää oli vastaus. Kaikki tämä osoittaa, kuinka tarkoitushakuista ja vääristelevää on lapsille annettava ilmastotietous. On helppo vaatia muita lopettamaan lentäminen, auton käyttö ja lihansyönti, kunhan minä saan vain tilata nettikaupasta muotivaatteet, meikata, juoda colaa ja energiajuomia ja lisäksi pyytää polttomoottoriautoja tuomaan haluamani tavarat heti huomiseksi.

Tässä vielä Antti Rinteelle lisää verotettavia kohteita lihan lisäksi: meikit haittavero 100%, nettikauppa haittavero 100%, limut ja energiajuomat haittavero 100%, lemmikkien ruuat haittavero 100%. Tiesikö muuten että lemmikkieläinruokiin käytetään maassamme noin 1.3 mrd euroa ja suurin osa on tuontitavaraa. On Antti Rinteellä veropohjaa niin paljon, että lihaa ja talletuksia ei tarvitse laittaa verolle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Osaatte ruåttia paremmin, niin kertokai mitä tässä sanotaan:
https://samnytt.se/malena-ernman-erkanner-professi...
Meikätaidoillakin artikkelista jotain hiffasin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

”Kaikki tämä osoittaa, kuinka tarkoitushakuista ja vääristelevää on lapsille annettava ilmastotietous.”

On sinulla kyllä nyt todella, todella edustava ja pätevä otos: naapuripöydän teinit ja yksi opettaja - ehkä mielikuvituskaveri. Ynnä omat vanhan miehen vaivat, eli ennakkoluuloinen ja aggressiivinen asenne kaikkea uutta kohtaan.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Juu, kelataan hiukan historiaa:
- Koijärven nuoriakin leimattiin ja pilkattiin Helsingin hyväosaisten kapinallisiksi kakaroiksi ja Forssan poliisikin yritti pelotella kuinka kalliiksi tämä kaikki teitille tullee...?!
...Mutta kuinkas sitten kävikään...? Vihreän liikkeen alusta puolueeksi villapaita-Ville Komsi ja Kalle Könkkölä eduskuntaan...ja pian kaikki puolueet halusivat olla niin vihreitä, niin vihreitä, että!

NYT vihreät kilpailee maajussien keskustan kanssa vaalien pronssisijasta ja jo harmaantunut vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto on kyselyissä toivotuin pääministeriehdokas.

- Näin ne "prosessit" suuriinkin muutoksiin joskus alkavat-alun vastustajaänkyröistä huolimatta.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäkikin on ilmoittanut presidentille luopuvansa taiteen akateemikon arvostaan, hallituksen harjoittaman metsänhakkuu-ja kaivostoimintapäätösten takia. -Kuin esimerkiksi ja malliksi nuorille, vaikka ruotsalainen köulutyttö olikin nuorten ensimmäinen, maailmanlaajuisen lakkoilun "lakkokenraali."

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Parasta mitä nuoren kehitykselle kriittiseen ajatteluun on ostaa Matti Virtasen ”Ilmastopaniikki - hoito-opas” kirja (adlibris) tai e-kirja (Elisa kirja).

Nuori oppii Skandinavian ilmastohistoriasta, soiden kehityksestä, El Nino & La Nina, valtamerien merivirroista, jäätiköistä, jne jne

Uskon että suurimman osan kirjan tiedoista nuori pystyy ymmärtämään ja aikuinenkin ...

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Silläviisiinkö siinä luki? Sipoolaisittain?

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Kasvatuksessa pitää ilman muuta pysyä poissa poliittisesti värittyneestä ilmastohapetuksesta. Poliitikkomme miettivät vasemmistopuolue mukaan lukien mitä taloudellista hyötyä ilmastomuutoksen nimissä meillä voidaan saada.
Jukalla on täysin asiallinen kirjoitus, jossa esiintyy se koulun vastuullinen kasvatusrooli!

Käyttäjän NiemiMatti kuva
Matti Niemi

Eräissä alueuutisissa kerrottiin: koululainen kyllä saa lomaa viikon ulkomaanmatkaan, mutta ei päivän mielenosoitukseen tässä asiassa.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Jumalan pelko vaihtui ilmastonmuutospelkoon. Kulttuurievoluutio todellakin toimii.

Kunhan rukoillaan tai tehdään noin ja nuin niin kyllähän me sitten pelastutaan.

Oi siellä jumala, eikun siis luontoäiti, armahda meitä piskuisia syntisiä hyttysenpaskoja.

Ja niin sitten tehtiin noin ja nuin että ping ja pong.

Kuluipa siinä paljon vuosia ja triljoonia euroja vaihtoi omistajaa, kukapa ties kelle.

Ilmastonmuutos ei kuitenkaan muuttunut päittemme ulkopuolisessa todellisuudessa, vaikka ei olisi tehty yhtään mitään.

Mitäpä sitä seuraavaksi pelättäisiin, ja minne rahamme kerättäisiin, synnit aina anteeksi ja ihmisillä niin hyvä tahto :Q

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

En tiedä pitäisikö itkeä vaiko nauraa kun vanhat äijänkävyt pitävät nuorisoa noin suurena uhkana että pitää oikein epäolennaisuuksiin tarttua.

Nuoret ovat hyvin kuluttajatietoisia osaavat kyllä hankkia vaatteensa ja meikkinsä sieltä missä ne ovat ekologisesti kestäviä.

Käyttäjän ilpoilvesluoto kuva
Ilpo Ilvesluoto

Äijänkävyt pitävät uhkana...nuoriso kyllä osaa...sieltä missä ne...

Siinä muutama uhka näyttäisi olevan. Hyökkään nyt agressiivisesti ja peloissani kaikkea tuotakin vastaan ja jotten paljastuisi, naamioin tekstini muka sivistyneeksi.

Poimin lyhyestä pätkästä muutaman kohdan. Syy miksi tähän tyhjää täynnä olevaan tekstiin yleensä edes vaivaudun vastaamaan on se, että minua pelottaa, että olen sellainen äijänkäpy, jonka sivistymättömyys tulee esiin näiden nuorten sivistyneisyyden kautta. Pahinta on se, että en osaa edes hommata egologisesti tuotettuja meikkejä tai vaatteita.

Syy sille, miksi en osaa, on siinä, etten käytä kosmetiikka tuotteita. En myöskään osta vaatteitani koristeeksi, vaan käyttöön. Käytän ne myös loppuun asti.

En näe sivistymättömyyttäni jostain syystä ollenkaan huonona asiana. Luonnon puolesta toivon, että maailmassa olisi enemmänkin samalla tavalla sivistymättömiä ihmisiä. Ilmastokin tykkää minusta.

Lopulta löysin jotain asiaakin tuosta kommentista, lainaan sen tähän "En tiedä pitäisikö itkeä vaiko nauraa"

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Veikkaan että suurin osa koululaisista oli mukana koska muutkin olivat. Vielä jos vaihtoehtona oli joutua jäämään kouluun oppituntien ajaksi tämä vaihtelu, mielenosoitus jonkun ilmaston puolesta vei voiton.

Ja blogin viesti on täyttä totta: on tavattoman helppoa osoittaa mieltä ajattelematta asiaa syvällisemmin kunhan omalle mukavuusalueelle ei tunkeuduta. Sama ilmiö löytyy esim. yhteiskunnan palvelujen vaatimisessa, lisää palveluja mutta minun verojani ette nosta! Nostakaa noiden muiden veroja!
Näistäkin nuorista kasvaa kuluttajia, omakotitalojen lämmittäjiä ja autoilijoita kuten niin monesta muusta sukupolvesta ennen heitä. Ja sitä mukaa kun tarpeet lisääntyvät muistot "jostakin mielenosoituksesta ettei tarvinnut mennä kouluun" pyyhkiytyvät unholaan. Joistakin saattaa toki tulla valikoivia vihreitä jotka tulevat vaatimaan kierrätettäviä ruokailuvälineita lomalennoilleen.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Luulisi, että metsä-,öljy-ja autoyhtiöiden, koko elintarvikeketjun ja vastaavien VOIMATEKIJÖIDEN pystyvän ylivoimaisilla, taloudellisilla resusseillaan pystyvän vastaiskuun, vapaan, vauraan, länsimaisen, kasvu-ja kulutushakuisen elämäntavan puolesta-mm. ruotsalaisen koulutytön käynnistämää, globaalia lakkoliikehdintää vastaan...?!
- Ehkä em. dynaamisen ja kasvuhakuisen talouselämän kannattaisi ostaa ja palkata esim. persujen puoluetoimistosta todellinen agitaattori ja junttamies, työmies Putkonen tolkun miesten vastaiskun johtoon?!
Ehkä muitakin vuorovaikutusyrittäjiä ja business brokkereita löytyisi vastavallankumouksen eturintamaan...?

- Toivottavasti sota-Jussi, tuo maan mainio kukkakaalipirtelömieskin on saanut vapaaehtoiset kodinturvajoukkonsa ja apupoliisinsa valmiiksi rekrytoitua ja miehitettyä-meinaan, jos peli tuttua, totuttua onnellisten suomalaisen hyvinvointi-ja kulutusyhteiskuntaa vastaan kovinkin kuumenee...?
Perinteisten arvojen uhkasta puhumattakaan!

Toimituksen poiminnat